Patisserie-Chocolaterie Peter Lemmens -

Kijkje achter de schermen

In onze bakkerij wordt 7 dagen per week bijna rondom de klok gewerkt. Eigenlijk is het er nooit stil. Van 4.00 uur tot 8.00 uur is het spitstijd. Alle ovens staan aan, en de deegmachines draaien op volle toeren. Eerst maken de bakkers het zogenaamde kleingoed zoals appelflappen, croissants en saucijzenbroodjes. Ondertussen worden de taarten voorbereid. Eieren, boter en slagroom worden geklopt, de chocolade wordt verwarmd en de marsepein uitgerold. Met zín tienen wordt er hard aangepakt, ieder heeft zijn eigen taken. Even rusten is er niet bij tot 8.00 uur.

Als het brood uit de oven komt gaan de vlaaien erin. Het lijkt routine maar het luistert nauw. Fruit, slagroom, nootjes, alles wordt zorgvuldig met de hand aangebracht. Om 6.00 uur komen de eerste bezorgers hun bestellingen halen. Rond 8 uur wordt gepauzeerd en daarna wordt gestart met de bruidstaarten en bijzondere bestellingen. Vol concentratie wijden de meesterbakkers zich aan deze meesterwerken. Tegen de middag zijn de laatste bestellingen af en is het opruimen en poetsen geblazen. De eerste leveranciers lopen alweer naar binnen. De chocolatier is nog aan het werk in zijn eigen gekoelde ruimte. De voorbereidingen voor de volgende dag worden getroffen. De laatste bakkers gaan naar huis. De bestellingen komen binnen en worden op werkvolgorde gelegd. Het is avond, over een paar uur beginnen de volgende bakkers.
 
© IXAD